TURİNG (1912-1954)
Alan Turing, İngiliz matematikçi, kriptolog, modern bilgisayarların ve yapay zekânın kurucularından biri olarak bilinir. Turing 1936 yılında yayımladığı “On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem” adlı makalesinde, modern bilgisayar bilimlerinin temel taşlarından biri olan Turing Makinesi konseptini geliştirdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Turing'in geliştirdiği Bombe makinesi, Alman Enigma şifrelerini çözerek savaşın seyrini değiştiren en kritik katkılardan biri oldu. 1952'de eşcinsel ilişkilerinin açığa çıkması sonucu kimyasal kastrasyon cezasına çarptırıldı. 1954 yılında odasında zehirlenmiş olarak bulundu.
1950 yılında yayımladığı "Computing Machinery and Intelligence" adlı makalesinde, makinelerin düşünme yeteneğine sahip olup olamayacağı sorusunu ele alır. Makine ve düşünmek terimlerinin anlamlarını tanımlamaya uğraşmak yerine bir taklit oyunu oynamayı önerir. Bir odada bir makine ve başka bir odada bir insan, üçüncü odadaki sorgulayıcının sorularını yazılı olarak yanıtlar. Eğer sorgulayıcı, hangisinin makine olduğunu ayıramazsa, bu makine Turing testini geçmiş sayılır. Turing, 50 yıl içerisinde makineler düşünebilirler mi sorusunun tartışmaya değmeyecek kadar anlamsız hale geleceğine inanır.
SEARLE (1932-)
John Searle, Amerikan filozofdur. Dil felsefesi, zihin felsefesi, yapay zeka üzerine yaptığı çalışmalarla ve Çin Odası argümanıyla tanınır. O, zihnin, bilgisayarlar programlarının yaptığı gibi bir işlem değil, çok daha karmaşık ve doğal bir süreç olduğunu savunur. Çin Odası deneyinde, Çinceyi hiç bilmeyen bir kişinin, bir kılavuz yardımıyla Çince yanıtlar üretebileceği bir sistemin içine yerleştirilmesiyle, anlamın ve bilinçli düşünmenin yalnızca mekanik işlemlerle sağlanamayacağını savunur. Ona göre bir makine bir dilde doğru yanıtlar verebilir, ancak bu yanıtların anlamını gerçekten anlayamaz.
DENNET (1942-)
Daniel Dennett, Amerikalı filozofdur. Zihin ve bilinç konularında önemli bir düşünürdür. Yapay zekanın potansiyelini kabul ederken, zihin felsefesinde işlevselci bir yaklaşım benimser. Dennet’e göre, bir makinenin zihinsel durumları, işlevsel olarak insan zihnindeki durumlarla karşılaştırılabilir.
BOSTROM (1973-)
Nick Bostrom, yapay zekanın potansiyel riskleri üzerine çalışmalarıyla bilinir. Özellikle, süper zeka seviyesine ulaşacak yapay zekaların insanlık için oluşturabileceği tehditleri ve bu tehditlerle nasıl başa çıkılabileceğini tartışır.
KURZWEİL (1948-)
Ray Kurzweil, teknolojinin gelişimi ve yapay zekanın insan yaşamındaki rolü üzerine optimist bir bakış açısına sahiptir. "Tekillik" kavramını savunarak, insan ve makine arasındaki sınırların giderek belirsizleşeceğini öne sürer.
PUTNAM (1926-2021)
Hilary Putnam, zihin ve bilgisayar arasındaki ilişkiyi sorgular. Zihin ile bilgisayarın işleyişi arasındaki benzerlikleri ele alırken, bir makinenin bilinçli bir varlık olup olamayacağını tartışır.
SCHNEİDER (1971-)
Susan Schneider, yapay zekanın bilinç ve zihin durumları ile olan ilişkisini inceler. Bilinçli makinelerin nasıl ortaya çıkabileceği ve bu durumun etik boyutlarını tartışır.